Tårnuret/kirkeuret 2006

Kirkeuret i Blovstrød

Tårnuret

Stor undersøgelse af historisk klenodie afsluttet
Det mekaniske urværk ved Blovstrød Kirke er et historisk klenodie, hedder det i en rapport om urvæket, som teknologihistoriker Hans Jørgen Mølstrand netop har afsluttet.Uret stammer helt tilbage til år 1728 og fungerer stadig upåklageligt. Dog blev det taget ud af drift og erstattet af et elektrisk uranlæg i år 2000.Urværket er bevaret på sin oprindelige plads i kirketårnet  – og er i meget velbevaret stand, hedder det ligeledes i rapporten. 

Ukendt tårnurmager
Tårnurmageren er ukendt, men der er i Nordsjællands kirker blevet installeret en del ret så ensartede tårnure fra midten af 1600-tallet. Derfor er der god grund til at antage, at tårnurmageren for Blovstrød uret også kan være mester for en del af disse smedejernsværker, hedder det i rapporten. 

Meget flot konstruktion
Tårnurmagerens udvikling og fremstilling af smedejernsværket har været en stor teknisk og håndværksmæssig bedrift i 1728, hvor man ikke havde adgang til hjælpemidler og værktøjer som lommeregner og drejebænk.Den flotte konstruktion kommer bl.a. til udtryk ved den meget regelrette fordeling af omdrejningstal ved gangværkets aksler. Tårnurmageren har regnet på det! 

Læs hele rapporten her: 

Se tekniske tegninger af uret her:
Kirkens nye klæder

Den nye messehagel

Præstetavlen

Præstetavlen, se her
Præstetavlen anno 2014

Vasketøj i kirken

Fra Nøglehullet, nr. 2, 1992
VASKETØJ I KIRKEN
Besøgende i Blovstrød kirke kan bag alteret se et primitivt vaskebord med vandkande. Læs mere her.